Hormonální regulace exprese KNOX genů u rostlin - Souček, Přemysl, 1978-; Brzobohatý, Břetislav, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Rostlinné hormony řídí vývoj rostlin modulací exprese regulačních genů včetně genů KNOX, které obsahují homeobox. Mnohé interakce podílející se na vývojových procesech stále nejsou objasněny. Proto byla studována hormonální regulace exprese KNOX I genů pomocí exogenní aplikace hormonů a indukovatelné exprese transgenního ipt vedoucí ke zvýšení endogenní hladiny cytokininů (CK). Aplikace auxinů, kyseliny abscisové (ABA), CK, etylénu, ani giberelinů (GA) nezpůsobila ektopickou expresi genu BP (BREVIPEDICELLUS). Exprese BP byla silně redukována působením ABA a zvýšena po aplikaci auxinů, což korelovalo s iniciací tvorby primordií postranních kořenů, které silně exprimují gen BP. Ostatní zkoumané hormony nezpůsobily na úrovni celých semenáčků změnu v expresi genu BP. Po krátkodobé aktivaci exprese ipt byla pozorována odlišná orgánově specifická regulace exprese KNOX I genů. Zatímco u některých KNOX I genů bylo zřejmé dočasné navýšení exprese, exprese STM v hypokotylu byla specificky reprim.
Plant hormones control plant development by modulating the expression of regulatory genes, including homeobox-containing KNOX genes. However, much remains to be elucidated about the interactions involved. Therefore, hormonal regulation of KNOX I gene expression was investigated using hormone applications and an inducible transgenic ipt expression system to increase endogenous cytokinin (CK) levels. Treatments with auxin, abscisic acid (ABA), cytokinins, ethylene, and gibberellin (GA) did not result in ectopic expression of the BP (BREVIPEDICELLUS) gene. However, BP expression was strongly reduced by ABA, increased by auxin treatment (correlating with the initiation of lateral root meristems, which strongly express BP), and did not significantly respond to short-term treatments with the other hormones in whole seedlings. Following short-term ipt activation, organ-specific differential regulation of KNOX I gene expression was observed. While several KNOX I genes were transiently upregula.
Vedoucí práce: Břetislav Brzobohatý
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: fytohormony; genová exprese; geny; huseníček rolní; Arabidopsis thaliana; gene expression; genes; plant hormones; disertace; dissertations