Hormonální regulace exprese KNOX genů u rostlin - Souček, Přemysl, 1978- (2008)
Rostlinné hormony řídí vývoj rostlin modulací exprese regulačních genů včetně genů KNOX, které obsahují homeobox. Mnohé interakce podílející se na vývojových procesech stále nejsou objasněny. Proto byla studována hormonální regulace exprese KNOX I genů pomocí exogenní aplikace hormonů a indukovatelné exprese transgenního ipt vedoucí ke zvýšení endogenní hladiny cytokininů (CK). Aplikace auxinů, kyseliny abscisové (ABA), CK, etylénu, ani giberelinů (GA) nezpůsobila ektopickou expresi genu BP (BREVIPEDICELLUS). Exprese BP byla silně redukována působením ABA a zvýšena po aplikaci auxinů, což korelovalo s iniciací tvorby primordií postranních kořenů, které silně exprimují gen BP. Ostatní zkoumané hormony nezpůsobily na úrovni celých semenáčků změnu v expresi genu BP. Po krátkodobé aktivaci exprese ipt byla pozorována odlišná orgánově specifická regulace exprese KNOX I genů. Zatímco u některých KNOX I genů bylo zřejmé dočasné navýšení exprese, exprese STM v hypokotylu byla specificky reprim.