Mapování vegetace s využitím spektrálních indexů - Honková, Monika (2008)
Tato práce se zabývá dostupností zdrojů družicových dat pro mapování vegetace s využitím spektrálních neboli vegetačních indexů a odvozených produktů. Byla vytvořena elektronická databáze s popisem dostupných dat (formát, prostorové vymezení, prostorové a časové rozlišení atd.). Pro vybrané plochy jsou vypočteny základní druhy vegetačních indexů (NDVI, TVI, SR, transformace Tasseled Cap) a jsou ověřovány způsoby, jakými lze v družicovém snímku oddělit plochy s vegetací a jak je dále klasifikovat. Pro vypočtené vegetační indexy bylo použito metody prahování histogramů hodnot. Jelikož vypočtené vegetační indexy spolu velmi těsně korelují (korelační koeficient je větší než 0,9), byly použity jako vstup analýzy hlavních komponent a na nově vzniklá pásma byla aplikována neřízená klasifikace metodou Isodata. Obě metody lze s jistými omezeními použít. Omezení vyplývají z prostorového rozlišení zpracovávaných dat, výskytu mixelů a odobného spektrálního chování jednotlivých druhů povrchů.