Autostereotyp a projektovaný autostereotyp Romů žijících v sociálně vyloučené lokalitě - Růžičková, Věra (2008)
Tato práce se zabývá tím, jaké charakteristiky přisuzují Romům Romové žijící v sociálně vyloučené lokalitě a jaké charakteristiky si myslí, že Romům přisuzují příslušníci většinové společnosti. Kvalitativní metodou jsem při výzkumu zjišťovala nejen jaký autostereotyp a projektovaný autostereotyp Romů žijících v sociálně vyloučené lokalitě, ale také jejich postoje ke stereotypům o Romech zaujímají a jaké s nimi mají zkušenosti. Zjištěný autostereotyp se týká témat: vztah k hudbě, péče o rodinu, lidské kvality, soudržnost, pracovitost a umění radovat se. Zjištěný projektovaný autostereotyp se týká témat: vztah k hudbě, péče o rodinu, soudržnost, pracovitost, lidské kvalita a kriminalita. Zatímco zjištěný autostereotyp obsahuje pozitivní i negativní charakteristiky, zjjištěný projektovaný autostereotyp obsahuje převážně negativní charakteristiky (s vyjímkou předpokládaného pozitivního vnímání muzikálnosti Romů).