Vzdělanostní aspirace dětí ohrožených sociálním vyloučením a diskriminací - Mrkvánková Maléřová, Lenka (2008)
Cílem předkládané studie je zjistit, jaké vzdělanostní aspirace mají žáci druhého stupně základní školy ohrožení sociálním vyloučením a diskriminací, a to z pohledu žáků komunitní základní školy a standardní základní školy. V teoretické části vycházím z konceptu aspirační úrovně, topologické teorie a sociálně ekologického přístupu. Zaměřuji se však zejména na vztah mezi životem v podmínkách sociálního vyloučení a utvářením vzdělanostních či profesních aspirací. Dále se věnuji problematice sociálního vyloučení a diskriminace, protože prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, do jisté míry predikuje jeho aspirace. Věnuji se také specifikům psychodiagnostiky sociokulturně znevýhodněných žáků a formování etnické identity. Studie je založena na kvantitativním i kvalitativním vyhodnocení dat, které jsem získala metodou polostrukturovaných rozhovorů. V rozhovorech se projevují vlastní zkušenosti žáků s podmínkami života v sociálně vyloučených lokalitách, s diskriminací, ale zejména s procesem volb.