Digitální CGI v nových médiích aneb dědictví CGI ve filmu - co přineslo a co změnilo - Nitče, Leo (2008)
Žijeme v době digitalizace, která digitalizuje obraz a přináší CGI. Je CGI vzhledem ke své povaze uměním? Digitální obraz jako součást objektivní reality. Jakými estetickými prvky vstupuje počítačem tvořená hyperrealita do obrazu a tím do světa videa a filmu. Pohled teoretiků a počítačových umělců na některé estetické prvky počítačové grafiky a hledání estetických prvků CGI obrazu a jeho estetická strategie v obraze. S čím přišlo computer art a co možná nenávratně odnáší budování hyperreálna, které se mísí s objektivní realitou. Počítačová grafika jako neoddělitená součást nových médií a pohled na ni perspektivou její vlastní závislosti na technologickém pokroku v nových technologiích.