Bruno in Brno dokumentární film - případová studie - Telferová, Barbora (2008)
Tématem diplomové práce je život cizince v Brně. Vychází z eseje Georga Simmela Cizinec, který zmiňuje čtyři hlavní okruhy problémů, se kterými se cizinec musí v nové zemi potýkat: stojí na pomezí dvou kultur, nepatří přitom ani do jedné z nich; ostatní lidé cizince považují za objektivního, protože do společnosti nepatří, a proto se na něj nevztahují její omezení; cizinec hodně cestuje; a cizinec má problém s navazováním hlubokých vztahů uvnitř nové společnosti, majorita ho často bere jenom jako zástupce jeho národa, nikoliv jako individuum. Ve druhé části práce jsme natočili zhruba dvacetiminutový dokumentární film, který tyto cizincovy potíže ilustruje. Respondentem byl Američan Bruno Zalubil, který nás provedl svou každodenností. Na jeho příkladu jsme viděli, že Simmelovy poznatky v podstatě nadále platí.