Reflexe druhé republiky v týdeníku Národní obnova - Macháčková, Markéta (2008)
Magisterská diplomová práce Reflexe druhé republiky v týdeníku Národní obnova je studií zabývající se reakcí autorů sdružených kolem týdeníku Národní obnova na dobové poměry v Československu po mnichovských událostech v září 1938. Práce mapuje tvorbu Národní obnovy v druhé republice, v době od podepsání Mnichovské dohody do vzniku Protektorátu Čechy a Morava. Jejím jádrem je analýza stěžejních témat, které tento tisk reflektoval. Zkoumanými tématy jsou: katolická vize budování nového státu spojená s negací první republiky, židovství, postoj k událostem na Slovensku a poměr k Německu. Při stanovení daných témat práce vychází ze studia článků v Národní obnově a odborné literatury o období druhé republiky. Rozbor konkrétních textů ukazuje názorové spektrum části dobové katolické publicistiky.