Reflexe událostí roku 1938 v Lidových novinách - Straková, Vladimíra (2008)
Diplomová práce sleduje, jakým způsobem reflektoval deník Lidové noviny významné historické události v roce 1938. První část práce je věnována historickým souvislostem. Stručně popisuje vývoj Lidových novin od jejich založení v roce 1893 do roku 1938 a představuje nejvýznamnější novináře, kteří do Lidových novin v roce 1938 přispívali. Dále je zde krátký popis situace v Československu před rokem 1938. Tato část nastiňuje hlavní politické a některé kulturní události roku 1938 jak jsou popsány v odborné literatuře. Druhá část práce je založena na interpretaci novinových článků. Nejprve vymezuje, které události roku 1938 jsou sledovány a interpretovány z pohledu novinářů, kteří do listu přispívali. Dále podrobně rozebírá, jak Lidové noviny informovaly čtenáře o těchto událostech v průběhu celého roku. Články tak obsahují nejen popis historických událostí, ale zejména osobní názory autorů a jejich výzvy k občanům jak nejlépe čelit těžké politické situaci. Závěr práce srovnává a analyzuje n.