Vznik Československé republiky a státní správa (1918 - 1920) - Sopoušková, Vladislava (2008)
První světová válka se stala hlubokým historickým předělem a nesmazatelně se vryla do podvědomí každého z nás a svými důsledky poznamenala a ovlivnila vývoj celého 20. století. Události první světové války zásadně ovlivnili politické a státoprávní uspořádání Evropy. Češi využili této světové konflagrace k dosažení oněch cílů, kterých se nepodařilo dosáhnout masovým politickým tlakem v 60. letech a usilovnou parlamentní prací od konce 70. let 19. stol.