Srovnání hydrogelových a silikonhydrogelových materiálů kontaktních čoček - Návarová, Marie (2008)
Tato práce shrnuje a srovnává vlastnosti hydrogelových a silikonhydrogelových materiálů kontaktních čoček. První kapitola je věnovaná krátkému přehledu vývoje materiálů kontaktních čoček. V druhé kapitole jsou rozebrány vlastnosti obou materiálů - permeabilita, transmisibilita, mechanické vlastnosti a problematika usazování depozit. V další části jsou popsané komplikace vznikající při nošení kontaktních čoček. Praktická část této práce se zabývá problematikou změny typu čoček z hydrogelových na silikonhydrogelové u dlouhodobých nositelů. Cílem bylo zjistit, kolik nositelů ocení "výhodnější" vlastnosti silikonhydrogelových čoček a jaké budou případné důvody pro návrat k původním hydrogelovým čočkám.