Nové možnosti korekce a léčby keratokonu - Mikulenková, Zdeňka (2008)
Anotace: Diplomová práce pojednává o současných možnostech korekce a léčby keratokonu, zejména pak, jak název napovídá, o metodách nejnovějších tzn. CXL (corneal crosslinking) a ICRS (intrastromální rohovkové segmenty). Práce je tvořena částí teoretickou a praktickou. Teoretická část je členěna do pěti hlavních kapitol, z nichž první krátce shrnuje anatomii rohovky, ostatní se pak zabývají vlastním onemocněním, tzn. klinickými příznaky, klasifikací, vyšetřovacími metodami a diferenciální diagnostikou. Největší část je věnována korekci a terapii keratokonu. V této kapitole je rozebrána korekce kontaktními čočkami, dále léčba termokeratoplastikou, transplantací rohovky, CXL, ICRS a korekce zrakové vady u keratokonu pomocí refrakční chirurgie. Praktickou část tvoří výzkum, zaměřený na metodu CXL, jehož cílem bylo zjistit vliv metody na sledované parametry rohovky (zraková ostrost naturální a s korekcí; zakřivení, optická mohutnost a tloušťka rohovky). Praktická část je ukončena diskusí, .