Výskyt refrakčních vad a způsoby jejich korekce v populaci studentů optometrie - Buryánová, Veronika; Petrová, Sylvie, 1953-; Masarykova univerzita. Biofyzikální ústav (2008)
Moje diplomová práce se jmenuje Výskyt refrakčních vad a způsoby jejich korekce v populaci studentů optometrie. V úvodu se zabývám refrakcí oka, jejím vývojem a vyšetřováním, důležitými pojmy z hlediska refrakce. Dále se věnuji samotným refrakčním vadám, mezi které patří myopie, hypermetropie a astigmatismus. Podrobně popisuji jejich základní charakteristiku, příčiny vzniku, rozdělení, příznaky a korekci jednotlivých refrakčních vad. V části binokulární refrakční anomálie se věnuji anizometropii. Výzkum se týká zjišťování výskytu refrakčních vad u studentů optometrie. Část výzkumu je věnována otázkám druhu korekce, oblíbenosti u jejich nositelů, výskytu refrakčních vad v rodině.
My magister´s workis concerned about the errors of refraction and ways of their correction. In the beginning I explain what is the eye refraction, emmetropia and the important terms about refraction. Other items are about the errors of refraction, which are myopia, hypermetropia and astigmatism. There are also some text about the binocular anomaly af refraction and acomodation. My research is concern about the incidence of the errors of refraction in the population of ophtometrists.
Vedoucí práce: Sylvie Petrová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008
Keywords: afakie; astigmatismus; myopie; refrakční vady; zraková ostrost; Aphakia; Astigmatism; Myopia; Refractive Errors; Visual Acuity; diplomové práce; master's theses