Výskyt refrakčních vad a způsoby jejich korekce v populaci studentů optometrie - Buryánová, Veronika (2008)
Moje diplomová práce se jmenuje Výskyt refrakčních vad a způsoby jejich korekce v populaci studentů optometrie. V úvodu se zabývám refrakcí oka, jejím vývojem a vyšetřováním, důležitými pojmy z hlediska refrakce. Dále se věnuji samotným refrakčním vadám, mezi které patří myopie, hypermetropie a astigmatismus. Podrobně popisuji jejich základní charakteristiku, příčiny vzniku, rozdělení, příznaky a korekci jednotlivých refrakčních vad. V části binokulární refrakční anomálie se věnuji anizometropii. Výzkum se týká zjišťování výskytu refrakčních vad u studentů optometrie. Část výzkumu je věnována otázkám druhu korekce, oblíbenosti u jejich nositelů, výskytu refrakčních vad v rodině.