Porovnání aplikace různých druhů kontaktních čoček - Krasňanská, Jitka, 1984- (2008)
Cíl: Porovnat dosaženou zrakovou ostrost s měkkou tórickou a sférickou kontaktní čočkou u subjektů s nízkým stupněm refrakčního astigmatismu (0,75 - 1,25 Dpt) a zhodnotit subjektivní preference subjektů. Metody: Do studie bylo zařazeno 42 osob, z nichž ji úspěšně dokončilo 37. Na první návštěvě byla stanovena optimální korekce a naaplikovány kontaktní čočky. Pořadí aplikace jednotlivých druhů bylo náhodné. Studie byla jednostranně maskovaná (vzhledem k subjektu). Subjektu nebyloznámo, který typ kontaktní čočky mu byl vydán. Po adaptační době byla určena a zaznamenána dosažená zraková ostrost na Snellenově světelném optotypu. Na konci sledovaného období (14 dní s každou čočkou) se subjekt dostavil na kontrolní návštěvu. Vydán byl druhý typ kontaktních čoček a opět byla stanovena nejlepší dosažená zraková ostrost. Na konci každého období byl subjekt požádán, aby vyhodnotil své subjektivní pocity při nošení daného typu a čoček. Po skončení druhého období vyjádřil své konečné preference. V.