Vznik Schengenského systému a jeho specifika - Němcová, Aneta (2008)
Práce popisuje vývoj Schengenského systému, vymezuje jeho specifika a hledá vazby mezi spoluprací států v rámci schengenského systému a integračními aktivitami v rámci struktur Evropských Společenství. Práce kontinuálně popisuje vznik schengenského systému na pozadí vývoje Evropských společenství. Paralelně je zachycena jak linie schengenského vývoje v době kdy se vyvíjel mimo ES, tak line evropské integrace, důvody samostatného vývoje, až po začlenění do systému ES. Na základě vývoje jsou charakterizována specifika schengenského systému.