Přímá demokracie jako prostředek odstranění demokratického deficitu EU koncept Heidrun Abromeit - Floreková, Alžběta (2008)
Předkládaná bakalářská práce s názvem: „Přímá demokracie jako prostředek odstranění demokratického deficitu Evropské unie - koncept Heidrun Abromeit“ se zabývá problematikou chybějící spoluúčasti evropských občanů na evropském rozhodovacím procesu. Zkoumá přitom koncept odstranění demokratického deficitu EU zavedením prostředků přímé demokracie do systému Unie, který navrhla Heidrun Abromeit. Na příkladu politického systému Švýcarské konfederace práce ilustruje pozitivní vliv prostředků přímé demokracie na jeho legitimitu. Dále text sleduje diskusi o demokratickém deficitu Evropské unie z pohledu kritiků i obhájců politického systému EU. Cílem práce je objasnit, za jakých okolností a jakým způsobem by bylo možné odstranit aspoň tu část demokratického deficitu, která opomíjí zapojit europeizací poškozené občany do rozhodovacím procesu EU.