Komparace reálně socialistických režimů v Československu a Rumunsku v 80. letech 20. století se zaměřením na projevy opozičních hnutí a příčiny a okolnosti kolapsu těchto režimů - Fadrný, Dalibor (2008)
Bakalářská práce se zabývá srovnáním československého a rumunského režimu 80.let 20. století. Autor aplikuje teorii nedemokratických režimů Wolfganga Merkela. V bakalářské práci se autor zaměřuje rovněž na posouzení a zhodnocení aktivit opozičních hnutí, okolností a příčin, které vedly k pádu obou režimů v roce 1989. Oba režimy podle Merkelovy typologie a kritérií lze hodnotit jako totalitní. Rumunský režim vykazoval v tomto období silné sultanistické tendence, neboť byl silně spojen s osobou prezidenta Ceausesca a jeho rodinou. Československý režim lze celkově hodnotit jako méně totalitní než režim rumunský. V posledních dvou letech své existence dokonce vykazoval znaky jistého uvolnění, čímž se blížil charakteru autoritativního režimu.