Komparace Evropského parlamentu s parlamentem Belgie - Hájková, Barbora (2008)
Evropský parlament se během druhé poloviny 20. století postupně vyvinul ze Shromáždění nevolených zástupců s omezenými pravomocemi v instituci, která významně ovlivňuje politiky Evropské unie a zároveň je základním prvkem poskytujícím legitimitu procesům evropské integrace. Z federalistického hlediska lze vnímat posilující roli Evropského parlamentu jako jeho směřování k podobě parlamentů působících v tradičních parlamentních demokraciích na úrovni národních států. Belgický federální parlament pak nabízí zajímavý vzor pro komparaci a následné posouzení podobností mezi ním a Parlamentem Evropské unie. Více stranických systémů nebo existence několika federovaných entit jako společné znaky dvou sledovaných politických systémů posloužily jako hlavní kritéria pro výběr právě parlamentu Belgického království. Zkoumány budou základní podobnosti týkající se organizační a politické struktury, pravomocí parlamentů a volebních systémů.