NORDEK a jeho vliv na integrační snahy Dánska a Norska - Pokorný, Jiří, 1983- (2008)
NORDEK byl plán na zvýšení severské hospodářské spolupráce a integrace v letech 1968-1970. Má práce je o NORDEKu a jeho dopadu na integrační snahy Dánska a Norska. ES se dostalo v 60. letech do krize, která pozastavila proces rozšiřování. To byl také důvod, proč dal dánský premiér Hilmar Baunsgaard v roce1968 podnět k zahájení tohoto plánu. Jednání probíhala mezi léty 1968-1970. Výsledkem jednání byla smlouva, která měla být podepsána v dubnu 1970. 24. 3. 1970 však finská vláda odmítla smlouvu podepsat a tím zkrachoval i celý NORDEK. V případě Norska NORDEK částečně přispěl k neúspěšnému referendu z roku 1972. U Dánska byl tento vliv opačný a naopak přispěl k vstupu Dánska do ES.