Vystoupení členského státu z Evropské unie - Tomanová, Kristýna (2008)
Tato bakalářská práce se zabývá možností vystoupení státu z Evropské unie. Procedura vystoupení doposud nebyla do primárního práva Evropské unie zahrnuta. Od ledna 2008 však probíhá ratifikace tzv. Lisabonské smlouvy, která, pokud bude schválena, dobrovolné vystoupení státu z Unie zlegalizuje. Tato práce se zabývá historickým vývojem možnosti vystoupení z Unie, dále pak významem zavedení možnosti vystoupení, reálností vystoupení členského státu a také hledá státy, které jsou vystoupení nejblíže či o něj mají zájem.