Je možno dosáhnout změnou životního stylu vazodilatace, jako projevu zvýšené tvorby oxidu dusnatého - Johnová, Daniela (2008)
Endoteliální dysfunkce je časná a zároveň němá fáze aterosklerózy. Tato bakalářská práce zjišťuje, zda zdravý životní styl vede v endotelu cév ke zvýšené produkci oxidu dusnatého. V teoretické části je popsána anatomie a fyziologie cév, vznik, detekce a možnosti úpravy endoteliální dysfunkce. Výzkumná část se věnuje rozboru získaných hodnot a zkoumá, zda došlo k měřitelné vazodilataci.