SNK ED v Evropském parlamentu - Čechová, Kateřina (2008)
SNK ED jsou v rámci české politické scény poměrně malou a ne příliš etablovanou stranou, jíž se ale dosti překvapivě podařilo dosáhnout výjimečného výsledku v historicky prvních českých volbách do Evropského parlamentu. Jako nevyzrálý subjekt, jenž naskočil do rozjetého vlaku evropského dění, byl nucen zaujmout jasný politický postoj. Pro potřeby "velké politiky" navázal spolupráci s frakcí EPP-ED a přejal její programové cíle. Práce je zaměřena na míru ovlivnění dalšího vývoje SNK ED jejich zastřešujícím subjektem a reálné působení strany v rámci Evropského parlamentu. Prostřednictvím komparace volebních programů je zjištěna míra ovlivnění SNK ED hodnotami EPP-ED, následně pak pomocí statistiky jmenných hlasování posouzeno reálné naplňování deklarovaných cílů.