Čína jako koloniální velmoc - Chvátalová, Karolina (2008)
Cílem práce je především analyzovat vliv ekonomické síly Číny na její zahraniční politiku a pozici na mezinárodně-politické scéně. Zkoumanou hypotézou této práce je otázka, zda se v dnešní postkoloniální době Čína staví do pozice kolonizátora ve vztahu k rozvojovým zemím. Rozvojová politika Číny se zaměřuje na poskytování mezinárodní rozvojové pomoci bývalým francouzským a britským koloniím v Africe. Práce usiluje o zhodnocení pozitivních a negativních dopadů čínské zahraniční politiky na situaci v bývalých koloniích afrického kontinentu. Stěžejním bodem při hodnocení čínských zahraničně-politických aktivit je otázka rapidního růstu potenciálu čínské ekonomiky, který stimuluje čínskou poptávku po energetických surovinách. Surovinová bezpečnost je jedním z hlavních motivačních faktorů čínské zahraniční politiky v Africe. Z krátkodobého hlediska se zainteresovanost Čínské lidové republiky v Africe jeví jako přínosná, otázkou však zůstává, zda jsou nastolené tendence v sino-afrických vzta.