EU a problematika obchodu s agrárními produkty v rámci aktuálních multilaterálních obchodních jednání - Skalická, Veronika (2008)
Cílem této práce je analýza pozice EU v jednáních o agrárním obchodě, která jsou klíčová pro dokončení aktuálně probíhajícího kola mnohostranných obchodních jednání WTO (agenda z Dauhá). Autorka se zaměřuje na zájmy EU v této souvislosti, charakterizuje jejich původ a podstatu a to zejména s ohledem na problém vnitrounijní agrární reformy. Rovněž vymezuje roli tohoto tématu v rámci mnohostranných obchodních jednání na půdě WTO, vyvodí důsledky současného postoje EU, charakterizuje hlavní problémy a pokusí se odhadnout další vývoj. Celá problematika je zpracována v kontextu širší diskuze o ochraně určitých (citlivých) odvětví v rámci liberalizace světového obchodu.