Problémy a perspektivy africké subregionální integrace studie odhodlání členských států COMESA a SADC k reálné integraci - Benešová, Jitka (2008)
Afrika je kontinent tradičně velmi bohatý na pokusy dosáhnout subregionální jednoty. Od 90. let se s novou vlnou regionalismu těmto pokusům dostalo nových impulsů a subregionální integrace se opět dostala do popředí zájmu jak afrických politiků, tak i výzkumníků zabývajících se regionálními studii. Tato práce se proto zabývá právě integračními snahami ve dvou rozsáhlých afrických subregionech, východní a jižní Africe. Konkrétně text zkoumá odhodlání států k reálné integraci a argumentuje, že praktické odhodlání, na rozdíl od deklaratorního odhodlání, k naplňování integračních plánů v dotčených subregionech zásadně chybí. Jako modelové příklady byly pro účely práce vybrány dvě významné organizace působící ve východní a jižní Africe, totiž Společný trh pro východní a jižní Afriku (COMESA) a Jihoafrické rozvojové společenství (SADC).