Postkonfliktná konsolidácia politických režimov Rwanda a Sierra Leone - Šipulová, Katarína (2008)
Práca "Postkonfliktná konsolidácia politických režimov - Rwanda a Sierra Leone", sa zaoberá partikulárnou sférou peacebuildingu, ktorú predstavuje tranzitná spravodlivosť a budovanie spoločenského vedomia. Cieľom práce je preskúmať napätie medzi medzinárodným a vnútroštátnym právom, ku ktorému dochádza v dôsledku reformy súdnej a právnej sústavy a budovania nového právneho panstva. Komparácia pôsobenia medzinárodných ad hoc tribunálov, komisií pravdy a uzmierenia, národných súdov a procesov repatriácie a reintegrácie kombatantov, smeruje k overeniu hypotézy, podľa ktorej je postkonfliktná asistencia efektívnejšia, ak sa do rekonciliácie spoločnosti zapájajú nielen medzinárodné orgány, ale súbežne aj reformované národné štruktúry.