Privatizace války v Iráku - Gajdoš, Martin (2008)
Privatizace bezpečnosti započatá v raných devadesátých letech se v dosud nebývalé míře projevila v iráckém konfliktu od roku 2003. Cílem práce je zmapovat působení soukromých bezpečnostních společností najatých vládou Spojených států v Iráku. Jejich působení je doprovázeno nízkým povědomím o počtech najatých bezpečnostních poskytovatelů, jim zaplacených sumách a omezenými prostředky jejich kontroly po právní i funkční stránce. Po získání těchto poznatků bude možno zhodnotit užití zvoleného přístupu v budoucnu.