Bezpečnostní dimenze zahraniční politiky ČR mezi USA a Ruskem od roku 1993 - Hofbauerová, Jitka (2008)
Práce představuje českou zahraniční politiku v období od vzniku samostatné České republiky v roce 1993 po současnost a zaměřuje se na její bezpečnostní dimenzi a na česko-americké a česko-ruské vztahy. Hlavní hypotéza, že zahraniční politika samostatné České republiky je stále ovlivňována postojem Ruské federace a Spojených států amerických k jednotlivým mezinárodně-politickým otázkám a závisí na síle jejich vlivu, je ověřována na několika vybraných významných zahraničně-politických událostech daného období.