Americká zahraniční politika vůči Latinské Americe za Kennedyho administrativy Alliance for Progress - Reischlová, Daniela (2008)
Práce se zabývá americkou zahraniční politikou vůči Latinské Americe za Kennedyho administrativy, respektive programem Alliance for Progress. Cílem práce je určit, do jaké míry představuje Alliance for Progress zásadní změnu amerického přístupu a do jaké míry se jedná o pouhou modifikaci tradiční americké politiky vůči tomuto regionu. Práce spíše než detailní analýzu programu nabízí jeho zasazení do širšího kontextu americké zahraniční politiky v Latinské Americe a do kontextu studené války. Zvláštní pozornost je věnována principům programu, jeho původu a také jeho výsledkům. Práce tvrdí, že Alliance for Progress byla revolučním nástrojem, sloužícím k prosazování tradičních amerických cílů.