Polská zahraniční politika a volby 2007 - Dostál, Vít, 1985- (2008)
Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na tématiku polské zahraniční politiky v souvislosti s volbami do Sejmu a Senátu v roce 2007. V práci jsou nejdříve popsána hlavní zahraničněpolitická témata posledních let. Následující oddíl identifikuje pozici vlády, prezidenta, Sejmu a Senátu v rámci tvoření polské zahraniční politiky a vymezuje roli politických stran v tomto procesu. Stěžejní část práce je věnována analýze programatik politických stran v oblasti zahraniční politiky. Rozebírány jsou zahraničněpolitické programy stran Právo a spravedlnost, Občanská platforma, Polská lidová strana a koalice Levice a demokrati, přičemž analyzovány jsou i zahraničněpolitické cíle liberálně-agrární koaliční vlády. Práce zkoumá (a) politické strany v kontextu tvoření zahraniční politiky a (b) zahraničněpolitická témata jako konfliktní linii v rámci vnitropolitického boje. Tyto dvě roviny výzkumu sjednocuje časová orientace na období voleb, které proběhly 21. října 2007. Cílem práce je odpovědět na .