Ukrajina a Turecko v agendě EU pro černomořský region v kontextu energetické bezpečnosti - Demchuk, Anna (2008)
Bakalářská práce „Ukrajina a Turecko v agendě EU pro černomořský region v kontextu energetické bezpečnosti“ si klade za úkol pomoci empiricko-analytického přístupu rozebrat současnou situaci v oblasti evropských energetických dodávek prizmatem EU. Vzhledem k tomu, že EU se nachází ve stavu energetické závislosti na dovozech zemního plynu a ropy, práce se zabývá analýzou aktivit EU v černomořském regionu za účelem diverzifikace dodávek těchto surovin. Ukrajina a Turecko jsou v tomto regionu vyčleněny jako klíčové aktéry v agendě energetické bezpečnosti EU. Rovněž je zkoumáno politické pozadí vztahů EU s Ukrajinou a Tureckem.