Integrace minorit v současné Evropě modelové příklady a integrační politika EU - Petříčková, Romana (2008)
Petříčková, Romana. Integrace minorit v současné Evropě: modelové příklady a integrační politika EU. Brno: Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita, 2007, 46 str. bakalářská práce. Bakalářská práce se formou obsahové analýzy zaměřuje na přístup k migrační a integrační politice v Německu, Francii, Velké Británii a Evropské unii. Výsledkem bakalářské práce je komparace jednotlivých přístupu daných států v kontextu jejich členství v Evropské unii, s tím,že se pokusí odpovědět na otázku, zda-li je možné v těchto, popřípadě v jakých podmínkách očekávat vznik společné evropské migrační a integrační politiky. Součástí práce je i analýza obecných teoretických modelů přístupu k migraci a integraci, bez kterých zkoumání možnosti budování společné migrační a integrační politiky EU, s ohledem na národní tradice přístupu reprezentované třemi modelovými státy, není možné.