Modelování a vizualizace environmentálních dat v prostoru a čase s využitím GIS - Sáňka, Ondřej (2008)
Předkládaná práce se zabývá vývojem geoinformatických postupů urychlujících a zjednodušujících aplikaci rozptylového modelu SYMOS´97 (Gaussovský model), pro vybrané znečišťující látky ve volném ovzduší na oblast s velkým množstvím zdrojů a referenčních bodů. Výstupy modelu jsou srovnány s reálnými naměřenými koncentracemi těchto perzistentních organických polutantů. Výstupy práce ilustrují prostorovou a časovou variabilitu poměrů příspěvků jednotlivých sektorů zdrojů k celkovému znečištění ovzduší polycyklickými aromatickými uhlovodíky.