Turistické cíle a jejich dopravní dostupnost v ČR - Roupcová, Martina; Seidenglanz, Daniel, 1977-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2008)
Předmětem diplomové práce je analýza vztahu mezi dopravní dostupností a turismem. První část je zaměřena na teoretický rozbor vztahu mezi dopravou, rekreací a cestovním ruchem a na význam dopravní dostupnosti pro rozvoj cestovního ruchu. Zde jsem se blíže zabývala historií a současnou situací individuální a hromadné dopravy v České republice. Následuje analýza dopravní dostupnosti zvolených turistických cílů z hlediska automobilové, autobusové a železniční přepravy. Závěrečná část je věnována analýze dopadů odlišné dopravní dostupnosti na hlavní turistické regiony České republiky.
The topic of this dissertation work is an analysis of relationship between transport accessibility and tourism. First part aims on the theoretical analysis of the relationship between transport accessibility, recreation and tourist trade and the importance of transport accessibility for expansion of tourism. The first part is also closely dealing with the historical and current situation of individual and mass transport in Czech Republic. Next part is an analysis of a transportation accessibility of selected tourist destinations from several points of view - car accessibility, bus accessibility, train accessibility. Final part is dedicated to an analysis of what impact has a different transportation accessibility on the main tourism regions in Czech Republic.
Vedoucí práce: Daniel Seidenglanz.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: cestovní ruch; doprava; geografie cestovního ruchu; geografie dopravy a spojů; geography of tourism; tourism; transportation and communication geography; transportation; Česko; Czechia; diplomové práce; master's theses