Možnosti rozvoje venkovského regionu na příkladu správního obvodu ORP Šlapanice - Beneš, Jan (2008)
Tato práce se zaměřuje na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Šlapanice a skládá se ze dvou částí. První část je analytická, věnuje se podrobné analýze fyzicko - geografických, zemědělských, průmyslových, dopravních, sídelních a demografických poměrů ve zkoumaném území. K dokreslení situace v mikroregionu bylo provedeno dotazníkové šetřené, které bylo zaměřeno na 3 hlavní cílové skupiny, a to všechny členské obce, podniky sídlící na území správního obvodu a na obyvatelstvo. Na základě výsledků dotazníkového šetření a analytické části byla vypracována strategická část, která se zaměřuje na SWOT analýzu a návrh strategie, která by měla vést k trvale udržitelnému rozvoji především členských obcí a nepřímo tak k rozvoji celého mikroregionu a podmínek pro život v něm.