Potravinový problém ve světě, příčiny a možnosti jeho řešení - Adamcová, Michaela (2008)
Potravinový problém je velmi diskutovaným tématem, protože se s ním pojí i další sociálně-ekonomické problémy, jako hlad a chudoba. Zaměření práce je především na méně vyspělé země, kde snaha získat potraviny je nejdůležitější součástí života tamních obyvatel. Přestože existuje mnoho příčin potravinového problému, primární vliv na zemědělskou produkci mají přírodní předpoklady. I když mohou být velice příznivé, stále větší vliv na potravinovou produkci má politické dění jak v jednotlivých státech, tak i ve světě. V této problematice je tedy nutný je zásah mezinárodních organizací, které poskytují finanční i potravinovou pomoc takto postiženým zemím.