Letecká doprava ve střední Evropě - Ponechal, Lukáš (2008)
Civilní osobní letecká doprava se stává ve světě stále častějším způsobem dopravy pro široký okruh lidí. Cílem práce je rozbor tohoto trendu v regionu střední Evropy. V první části práce jsou popsány procesy deregulace leteckého trhu. Dále práce teoreticky nastiňuje změny v letecké dopravě, empiricky je ověřuje a zhodnocuje dopady liberalizace. Práce poukazuje na změny ve struktuře letecké dopravní sítě, na dynamický růst objemu letecké dopravy a na změny dostupnosti středoevropských destinací ve spojení s nízkonákladovými aeroliniemi. V závěru jsou zhodnoceny zjištěné skutečnosti.