Vliv Novomlýnských nádrží na odtokové poměry Dyje v období nízkých vodností - Švaříček, Jan; Kolář, Miroslav, 1947-2023; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2008)
Tématem předložené práce je VD Novém Mlýny a jeho vliv na odtokové charakteristiky řeky Dyje v období nízkých vodností. Hydrologické poměry jsou studovány v letech 1931 - 1940 a 1991 - 2000. Pro dekádu 1931 - 1940 jsou zpracovány průměrné denní průtoky na stanici Dolní Věstonice. Pro dekádu 1991 - 2000 bylo použito průtoků na stanicích Trávní Dvůr (Dyje), Hrušovany n. J. (Jevišovka), Židlochovice (Svratka), Ivančice (Jihlava), pomocí kterých byl určen přítok do VD Nové Mlýny. Odtok z VD Nové Mlýny je hodnocen podle průměrných denních průtoků měřených na dolní hrázi VD Nové Mlýny. Hydrologický režim je charakterizován pomocí průměrných ročních, měsíčních a denních průtoků. Dále je zpracován vliv VD Nové Mlýny na časový výskyt malých vodností na řece Dyji. Součástí práce je hodnocení změn land use v nejbližším okolí VD Nové Mlýny za období 1960 - 2003.
The subject of this thesis is hydraulic structure Nové Mlýny and its impacts on the runoff characteristics of the Dyje river in the lowwater period. Hydrological conditions are studied in years 1931 - 1940 and 1991 - 2000. The average daily flows are worked up for the station Dolní Věstonice in the decade 1931 - 1940. The average daily flows in the stations Trávní Dvůr (Dyje), Hrušovany n. J. (Jevišovka), Židlochovice (Svratka), Ivančice (Jihlava) are used to assess the inflow in hydraulic structure Nové Mlýny. The outflow from the dam is measured on the down dike of the hydraulic structure Nové Mlýny. The hydrological regime is characterized by average annual, monthly and daily flows. Furtthemore, the influence of the Nové Mlýny reservoirs on the time occurrence of lowwater periods in the river Dyje is worked out. The part of the thesis is an assessment of land use changes in Nové Mlýny surroundings between years 1960 and 2003.
Vedoucí práce: Miroslav Kolář.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: hydrologie; odtok vody; úpravy vodních toků; využití půdy; hydrology; land use; river regulations; runoff; Nové Mlýny (Česko : vodní dílo); Dyje (Česko a Rakousko : řeka : povodí); Dyje River Basin (Czechia and Austria); diplomové práce; master's theses