Vliv Novomlýnských nádrží na odtokové poměry Dyje v období nízkých vodností - Švaříček, Jan (2008)
Tématem předložené práce je VD Novém Mlýny a jeho vliv na odtokové charakteristiky řeky Dyje v období nízkých vodností. Hydrologické poměry jsou studovány v letech 1931 - 1940 a 1991 - 2000. Pro dekádu 1931 - 1940 jsou zpracovány průměrné denní průtoky na stanici Dolní Věstonice. Pro dekádu 1991 - 2000 bylo použito průtoků na stanicích Trávní Dvůr (Dyje), Hrušovany n. J. (Jevišovka), Židlochovice (Svratka), Ivančice (Jihlava), pomocí kterých byl určen přítok do VD Nové Mlýny. Odtok z VD Nové Mlýny je hodnocen podle průměrných denních průtoků měřených na dolní hrázi VD Nové Mlýny. Hydrologický režim je charakterizován pomocí průměrných ročních, měsíčních a denních průtoků. Dále je zpracován vliv VD Nové Mlýny na časový výskyt malých vodností na řece Dyji. Součástí práce je hodnocení změn land use v nejbližším okolí VD Nové Mlýny za období 1960 - 2003.