Mapování korytovo-nivních jednotek řeky Svratky v CHKO Ždárské vrchy - Smetana, Mirek, 1983- (2008)
Předkládaná diplomová práce má převážně hydromorfologický charakter. Jejím zájmovým územím byl 36 km dlouhý říční koridor řeky Svratky od jejího pramene po hranice CHKO Žďárské vrchy v obci Borovnice. Úvodní část se zabývá rozborem problematiky hydromorfologické klasifikace a hodnocení vodních toků, přičemž si podrobněji všímá aktuálních problémů hydromonitoringu v České republice. Stěžejní část pak spočívá ve zpracování výsledků terénního průzkumu fluviálního systému Svratky. Ten byl zaměřen hlavně na popis a zhodnocení hydrologických, geomorfologických a biogeografických charakteristik říčního koridoru Svratky. Na základě těchto charakteristik bylo údolí Svratky rozčleněno na 12 korytovo-nivních jednotek, které byly popsány z hlediska současných hydrologických, geomorfologických a ekologických procesů. Závěrečná část práce se věnuje popisu antropogenních úprav koryta Svratky, včetně návrhů na revitalizaci některých úseků.