Změna managementu a využívání krajiny v katastru Kostelce na Hané - Iránek, Adam (2008)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení změny využívání krajiny v katastru Kostelce na Hané v průběhu více než 150 let na základě mapových podkladů, historických zdrojů, terénního průzkumu a komunikace s místními obyvateli a úřady. Přestože si území stále zachovává charakter intenzivně využívané zemědělské krajiny, došlo zde k významným změnám v její struktuře. Tato práce popisuje tyto změny a jejich dopady na životní prostředí. V závěru jsou pak navrhnuty možné způsoby budoucího managementu krajiny s ohledem na trvale udržitelný rozvoj.