Změny v dojížďce za prací v období let 1991-2001 v Královéhradeckém kraji - Kajn, Adam; Toušek, Václav, 1949-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2008)
Hlavní tématem diplomové práce je regionálně - geografická analýza dojížďky za prací v Královéhradeckém kraji v transformačním období let devadesátých. Dalšími cíly práce jsou nastínění budoucího vývoje v oblasti dojížďky za prací v regionu. Zvláštní pozornost je věnována městu Hradec Králové, jakožto metropoli kraje a největšímu centru pracovních příležitostí v regionu. Jsou zde porovnávána data ze Sčítání lidu, domů a bytů v letech 1991 a 2001. Závěr této práce se věnuje využití problematiky dojížďky za prací ve výuce na středních školách. V práci jsou použita data a metody Českého statistického úřadu. Dále je zde stručně popsána transformace české a československé ekonomiky v devadesátých letech minulého století a historie sledování dojížďky za prací na našem území.
The principal theme of this diploma work is regional - geographical analysis of commuting of Hradec Králové Region in the transformation era of the 1990s. Another work objective is the proposition of the future progress in commuting in this area. Special attention is focused on the city of Hradec Králové such as a metropolis and a largest centre of a job opportunities of this region. There are compared data of commuting intensity from censuses in 1991 and 2001 in the hinterland of Hradec Králové. The last part of this work is focused on using the thema of commuting in the High School education. There was used Czech Statistical Office´s data and methods in analysing. Beside, there was explain a transformation of Czech and Czechoslovak economy in the 1990s and a history of commuting in our country.
Vedoucí práce: Václav Toušek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: dojížďka do zaměstnání; regionální geografie; commuting of workers; regional geography; Královéhradecký kraj (Česko : 2000-); Hradec Králové Region (Czechia : 2000-); diplomové práce; master's theses