Změny v dojížďce za prací v období let 1991-2001 v Královéhradeckém kraji - Kajn, Adam (2008)
Hlavní tématem diplomové práce je regionálně - geografická analýza dojížďky za prací v Královéhradeckém kraji v transformačním období let devadesátých. Dalšími cíly práce jsou nastínění budoucího vývoje v oblasti dojížďky za prací v regionu. Zvláštní pozornost je věnována městu Hradec Králové, jakožto metropoli kraje a největšímu centru pracovních příležitostí v regionu. Jsou zde porovnávána data ze Sčítání lidu, domů a bytů v letech 1991 a 2001. Závěr této práce se věnuje využití problematiky dojížďky za prací ve výuce na středních školách. V práci jsou použita data a metody Českého statistického úřadu. Dále je zde stručně popsána transformace české a československé ekonomiky v devadesátých letech minulého století a historie sledování dojížďky za prací na našem území.