Detekce tepelného ostrova města s využitím termálních snímků - Jelínek, Karel (2008)
Práce je zaměřena na tvorbu map povrchových teplot brněnské aglomerace ze snímků družic Landsat 7 a Aster s cílem detekovat teplený ostrov města. Dílčím cílem je sestavení mapy druhů povrchů, jakožto jednoho ze vstupů do mapovacího algoritmu, který je nositelem informace o emisivitě povrchů. V práci je analyzován příspěvek jednotlivých druhů povrchů ke vzniku tepelného ostrova zjištěného ze snímků. Intenzita tepelného ostrova je přímo kvantifikována porovnáním povrchové teploty města a jeho okolí. Na základě zkušeností získaných při této práci byla sepsána obecná doporučení pro používání dat z oblasti tepelného infračerveného záření pro tvorbu map povrchových teplot.