Suburbanizace na příkladu města Ostrava - Dostál, Ondřej (2008)
Práce se zabývá rezidenční suburbanizací v zázemí města Ostravy a hodnotí vývoj a intenzitu tohoto procesu v období 1991-2004. Na případech stěhujících se osob v tomto období z Ostravy do jednotlivých obcí vymezeného suburbánního zázemí pohlíží na demografické i nedemografické charakteristiky - pohlaví, věk, rodinný stav, nejvyšší ukončené vzdělání a důvod stěhování. Analýzou těchto struktur migrantů se snaží najít spojitosti s probíhajícím procesem suburbanizace v této oblasti. V obecné rovině se práce dotýká také rozboru faktorů, jež vedou k nástupu suburbanizace v USA, západní Evropě a České republice včetně s tím souvisejících dopadů na společnost a životní prostředí. Na závěr je také shrnuta problematika suburbanizace v případě dalších velkých českých měst.