Agricultural intensification in communist Czechoslovakia and its impact on the environment - Orsillo, Nicholas, 1978- (2008)
Tato diplomová práce pojednává o intenzifikaci českého zemědělství za komunistického režimu a jejího negativního dopadu na životní prostředí. Rozebírá se historický vývoj zemědělské politiky, která vedla k masivní intenzifikaci na začátku 70. let 20. století. Politika v podobě koncentrace specializace, soběstačnosti v zemědělské produkci, a zavedení diferenciálních příplatků pro zemědělské podniky, které hospodařily v méně příznivých oblastech, měla velký podíl na negativním dopadu v zemědělství a na životní prostředí. Odvodnění zemědělské půdy, jako jeden z intenzifikačních faktorů v zemědělství je zde podrobněji analyzováno. Rozhovory byly vedeny s osobami, které se zabývaly odvodněním zemědělské půdy za komunistického režimu, za účelem vytvoření orální historie odvodnění. Na základě těchto rozhovorů, literatury a statistických údajů bylo zjištěno pět hlavních socioekonomických faktorů, které se podílely na dopadu odvodnění zemědělské půdy na životní prostředí v této době: 1) diferen.