Hranice člověk - zvíře v díle Charlese Darwina - Nečasová, Veronika (2008)
Tématem této diplomové práce je hranice člověka a zvířete, a to především v díle Charlese Darwina, i když velká část práce je také věnována dějinám dané problematiky a autorům, na které Darwin navazoval. První kapitola proto pojednává o tom, jak bylo na podobnosti a rozdílnosti člověka a zvířete nahlíženo v antice, středověku a novověku. Druhá kapitola představuje život a názory Charlese Darwina a třetí jeho náhled na hranici člověka a zvířete, kterou autor hledá v rovině tělesné i duševní. Tato hranice je Darwinem spatřována především v oblasti morálky a svědomí a zčásti ve vyšších rozumových schopnostech a myšlenkových základech, které člověk získal výchovou. Poslední kapitola práce pak pojednává o reakcích na Darwinovy myšlenky a o některých současných autorech, kteří už otázku po hranici člověka a zvířete posunují do jiných rovin.