Umění v kontextu environmentální problematiky český dokumentární film v environmentálních souvislostech - Blail, Michael (2008)
Práce je pokusem o vymezení termínu environmentální umění ve všech jeho možných interpretacích a aspektech a následnou analýzou konkrétní umělecké formy - dokumentárního filmu -, v níž se environmentální pohled dále rozvíjí a snaží se tak ilustrovat, jak lze k umění - k dokumentárnímu filmu - přistupovat z pozice studenta environmentálních studií. V dějinách umění a v kunsthistorických teoriích se setkáváme se dvěma koncepty environmentálního umění, které však plně nevyčerpávají jeho možná chápání. K těmto dvěma konceptům přidávám tři další, jež tento pojem dále upřesňují a rozšiřují, přičemž všechny tyto koncepty následně vztahuji k filmovému médiu. Dokumentární film, a ostatně i jakékoliv jiné médium nebo uměleckou formu potom nechápeme jako pouhý sled audiovizuálních obrazů, ale jako komplex různorodých fenoménů, v nichž je výsledné dílo - film - pouze pozorovaným vrcholem, v němž dochází k přímému střetu diváka a autora.