Geochemický vývoj podzemních vod na lokalitě Nový Rychnov - Novotný, Tomáš; Zeman, Josef, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2008)
Stará skládka průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov v okrese Pelhřimov je zdrojem znečištění podzemních vod chlorovanými uhlovodíky, organochlorovými pesticidy, dusitany, těžkými kovy a dalšími látkami. Skládka představuje riziko ohrožení zdrojů pitné vody pro obec Dolní Cerekev. Cílem řešeného tématu je na základě dosavadních údajů o chemickém složení podzemních vod charakterizovat geochemické vlastnosti vod jako prostředí, ve kterém dochází k migraci kontaminantů a stanovit základní prostorové a časové trendy ve vývoji chemismu podzemních vod.
Old landfill of industrial wastes in Nový Rychnov locality , Pelhřimov district, is pollution source of groundwater with chlorated hydrocarbons, organo-chlorine pesticides, nitrites, heavy metals and other substances. Landfill presents risk of endangering drinking water source for Dolní Cerekev town. The aim of solved theme is, in light of known facts about chemism of groundwater, to characterize properties of water as an environment, in which migration of contaminants is in progres, and to set basic space and time trends in progression of groundwater chemism.
Vedoucí práce: Josef Zeman.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: geochemie; kontaminanty; podzemní vody; contaminants; geochemistry; groundwaters; Nový Rychnov (Česko); Nový Rychnov (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses